söndag 23 oktober 2016

Om motstånd

Asså, det är ju så att allt går inte helt friktionsfritt. Inte ens för mig som för det mesta kan förtränga att saker är besvärliga eller jobbiga.
Detta inlägg är långt och har inte så många bilder. Lusten att fota uteblir liksom när saker strular till sig.

Ta detta med båten tex. Man kan ju se det på två sätt. Positivt för att allt gick så bra att ordna till. Eller lite mer åt det negativa hållet för att det blev en massa meck...
Idag ser jag det från det aviga hållet.
Det gjorde jag inte igår. Men pga summan av toastolen, köksblandaren  och diskbänken så kom liksom båt-grejen på skuggsidan den med.

Börjar med båten.
Glad i hågen köpte jag en båtkärra för några veckor sedan i den absoluta övertygelsen att den var perfekt till min lille båt. Han som haft den innan hade en träsnipa på den och vi båda uppskattade det till att min båt skulle passa.


När den röde väl var nerseglad till Bua hamn (tack bror för hjälpen och sällskapet), upplyft och avtvättad (med den robusta högtryckstvätten i hamnen. Jösses!! Höll först på att flyga iväg av trycket:-) ) och skulle lyftas över till båtvagnen så visade det sig att vagnen var för kort!!
Eller båten för lång.... Kärran var anpassad för kortare båt och dessutom så gick fjädringarna i botten...

Vi (jag, Tomas på varvet och bror Anders) provade att vända båten så att tyngdpunkten flyttades fram en bit. Men nej...  Efter lite dividerande körde vi bort vagnen till Tomas verkstad, tog vinkelkapen och kapade av staget som håller vinschen och tjänade på så vis en halvmeter.  Anders kom även på att vi kunde lägga ett par träbitar emellan balken och fjädringen så att de inte kunde röra sig.

Tilläggas bör att Tomas först bytt däck på kärran då de som satt på var lite gamla och torra. Detta var helt med i beräkningen så jag kan inte lägga det till motståndshögen. Nåväl.

Voila! Det funkade!
Lite vingligt var allt ekipaget, men hem till gården kom vi. Tyngdpunkten är låg på den lille snipan så den kom ingenstans trots det lilla gunget.

Så när Anders skulle backa in i traktorgaraget, som får bli båtgaraget nu då, så låste sig bromsarna. Det verkade först som att de helt nypt ihop.
Men bror som är kunnig i det mesta såg att på det gamla husvagns-chassit som blivit båtvagn var det en påskjutsbroms som när ekipaget trycktes fram emot bilen aktiverade bromsmekanismen handbromsen.
Det är jättebra med sån broms så man slipper få husvagnen (båten) i nacken om man måste bromsa in häftigt under färd. Men inte alls bra när man ska backa in båten i båtgaraget.
Anders löste det med att lägga ett par träbitar emellan så att kolven inte kunde röra sig.

Då borde väl allt vara gott och väl?
Nähä!!! Då visar det sig att båtjäveln inte går in i garaget på höjden!!!
Sluta!!
Det fattas 10 cm på höjden i själva portöppningen. Det ser ut som den skulle gå in, men så är det en liten jäkla "tröskel" i cement med en liten förbaskad järnskoning mitt på just i portöppningen som spolierade det hela . Nedrans!!
Lösning: Båten står ute tills Maggan bilat upp cementskiten...


OK, man kan tycka att det finns värre problem här i världen, men , ja, jag är väl gnällig dårå!
Hade det bara varit båtgrejerna, men så var det ett par småsaker till...

Toastolen visade sig vara sönderfryst i vattentanken. När röris var här häromdagen och kopplade på allting så bara sprutade det ut från den....
Lösning: stängt av vattenkranen på själva stolen. Fortsätt att "spola" med hjälp av hink.

Köksblandaren på den billiga diskbänken som jag hämtade i Laholm läckte som ett såll. Packning kass, IKEA-blandare, går inte att laga...
Lösning: Ha huvudvattenkranen avstängd utom när vattenhinkar ska fyllas på eller när jag ska tvätta mig och borsta tänderna...

Extra bonus: Diskon visade sig ha två små små hål undertill.
Upptäcktes när jag skulle diska i morse.
Lösning: fixa ny diskbänk och diska i plastbalja ett tag till...Jag funderar över varför det hopade sig en massa motstånd.
Och har kommit fram till att billigt och begagnat inte alltid är problemfritt.
Att det kan löna sig att verkligen kolla om kranar och diskbänkar är hela och fungerande innan man köper dem (även om säljaren säger att de är det...) och att även mäta lite noggrannare innan man köper olika båtvagnar och sånt, haha!!

Planen idag är att försöka få in toastolen som jag fick gratis från en husrenoverare i Åsa.
Kolla om samma husrenoverare har kvar diskbänken med blandare på som jag så morskt tackade nej till.

Det känns mycket bättre nu när jag fått skriva av mig.
Tack om du läst ända hit!
Och om du har en stund över idag är du hjärtligt välkommen att ge mig ett handtag:-)
1 kommentar:

fale artut sa...

KRAM! Nej, billigt är ofta inta alls billigt. Men, om det hjälper, så morrar vi lite för dig här uppe i Jämtland! Man blir starkare av motgång, sägs det, och det är bra att skriva av sig så att vi får vara med! Förresten verkar det som såna här saker är som får, de kommer i flock!
Saknar fåren, men har ull!