lördag 22 oktober 2016

Allt som händer och sker

Varnar för att detta kommer att bli långt! Har inte hunnit/orkat blogga sen sist.
Sitter och myser i köket. Somnade som en stock igår vid halv tio. Vaknade 05:40 i vanlig ordning. Kaffesuget lockade mig upp ur sängvärmen:-)

En grej som är svår är att komma ihåg är att ta bilder när saker görs och händer. Ju mer intensiv händelse ju längre bort är min tanke på kameran... Helt kass på sånt faktiskt. Betyder det att jag är bra på att vara i nuet kanske? !
Sedan förra inlägget 7 oktober har det gjorts och hänt en massa.

- Haft jobbmöte som resulterade i beslut om byte av tjänst från säljspecialist large till säljspecialist major.  Ny chef, nya kollegor, men i realiteten ingen skillnad so far. Men kul ändå liksom:-)

- Rörläggare Dan har i samarbete med Ove grävare dragit in kommunala vattenledningen och mätaren i huset. Nu har jag vatten i toarummet så att jag enkelt kan spola upp vatten i dunk att ha vid gamla diskbänken och på tvättfatet.  Stor modernisering! haha! Dragning inne till nya diskbänken, diskmaskinen, varmvattenberedaren, tvättfatet och toastolen kommer nästa vecka nånting...

- Jag har fått "ordning" på "värmesystemet"; elementet i toarummet är rengjort och igångsatt. Funkar! Det är ett Volta från uppskattningsvis sent 60 - tidigt 70tal. Men funkar såpass att det är ljummet i toarummet.  Big improvement!!
Köket; byggfläkten sätts på morgon och kväll. Ger såpass värme att det är helt ok efter 10-15 minuter.
Salen; får vara kall när jag inte är där. På kvällen åker lilla portabla el-elementet på och i kombination med fårfäll i soffan och raggsockor funkar det fint. Blir bastuvarmt efter bara en liten stund.
Sovrummet; är ju fixat sedan dag ett. Underbart varmt och gott där uppe. Sänker elementet på morgonen och drar upp på eftermiddagen när jag kommer hem.

Summering värme: Det är kanon med låg takhöjd och icke-öppen planlösning. Man värmer de utrymmen man behöver när man behöver dem. Blir snabbt varmt. Men det blir ändå underbart när luftpumpen kommer in så att man kan hålla en grundvärme hela tiden., Och gästrummet kan då få slippa draperifilten som hänger i dörröppningen och i dagsläget säkerställer en snitt-temp på ca 10 grader.

- Skorstens-Lars har varit här och rensat piporna i båda skorstenarna. Han lagade det sönderfrysta under taket på båda och putsade dem så det ser riktigt gediget ut. Här den ena innan putsen kom på

I salen föreslog Lars stålslang istället för att slamma kanalen. Det är "idiotsäkert" och även bra när han ska mura upp kakelugnen nån gång framöver. Den pipan vi ville använda visade sig vara igenmurad en bit upp, därav abrovinshen med två hål och en sväng i muren där nere. Nedre bilden tagen så att jag även fått dokumenterat fundamentet som låg under linoelum-mattan. Fina golvplankor som ska få komma fram helt en annan dag:-)I söndags kom Julia och hjälpte mig att röja lite till av det sista i gamla huset. Väldigt snällt! Det är mycket roligare med så glatt sällskap. Hon är sååå bra på att peppa den ungen! Allt blir roligt när hon är med:-)


Klädförvaringen är strukturerad genom att jag och Julia flyttade in garderoberna från vindsrummet ut på vinden. Där hänger säsongskläder. Alltså just nu sommarkläder som inte får plats när vinter-dito är framme i garderoben i sovrummet och hallen uppe.
Ena garderoben i sovrummet målade jag med (gud förbjude) vanlig plastfärg som var över från Tallvägen. Hyllplanen fick en blank yta av en slatt överbliven alkydlackfärg. (alla byggnadsvårdare inklusive jag själv får bortse från detta grova brott, men jag orkade inte vänta på att linoljefärg skulle torka, ej heller orkade jag sätta mig in i äggoljetemperans tillredning och måleriteknik.
Jag förlät mig själv i samma stund rollern mötte trät :-) )

När Julia upptäckte att det satt masonite på dörren till vindsrummet blev hon eld och lågor!
Mamma! Det är en gammal spegeldörr här under! (Sin mors dotter va! ;-)) Det gick en stund från uppackning och organisering till att ta bort masoniten och oja oss över vilken "fin" dörr som fanns därunder. En lagad och iskarvad gammal spegeldörr med lager av färg och tusen spikhål efter masoniten. Men vi var överens om att dörren log tacksamt emot oss när den nu äntligen fick komma fram igen.

Lite småstökigt att borra hål i gammal, delvis sotig, mur.... Inte för att det var kliniskt rent innan, haha!!


Igår eftermiddag kom kaminen på plats. På måndag får jag börja elda!! Iiiii vad det ska bli mysigt!
Det finns så mycket mer att berätta om senaste veckornas göranden och skeenden. Men nu är det slut för idag. Nu ska jag strax iväg hem till Kuggaviken och delta i bryggdagen. Alla bryggor ska upp på land inför vintern.  Sen ska jag se om jag orkar schövva (finns det ordet?) ut tvättmaskinen ur Emmas bil som står här utanför. Detta och en massa andra saker ska jag berätta om nästa gång.

Avslutar med denna bild.
Som jag njuter när jag ser denna vy när jag kommer hem i mörkret.
Ett vackert gammalt fönster med inbjudande ljus innanför.

Det bor nån där i den gamla gården!!!

2 kommentarer:

helena sa...

Å vad kul och spännande och fint .Gud va du har jobbat och det kommer ju bli ett fantastiskt fint och mysigt hus ! Underbart !

fale artut sa...

Du är en riktig kämpe! Så roligt att du trivs! Heja Dig!