fredag 7 oktober 2016

Arbetet fortskrider

Torsdag 6 oktober. En kall, blåsig men solig morgon utvecklades till en härlig höstdag med strålande sol och friska kyliga vindar.

Allmäntillstånd: trött! Sovit lite avbrutet sista tiden och vaknat halv fem. Har iofs fått drygt sju timmars sömn per natt, men det sliter även att vara kroppsarbetande så många dar i sträck. Ett tungt pass på gymet är intet mot detta. Bära, klättra, slita och dra. Missförstå inte, jag älskar det! Helt slut på kvällarna. Dör i soffan innan teet är slut och välter mig i säng vid nio-tio.
Nåväl.

Började dan med att åka till Varberg och lämna igen selarna på Stål & Hyr. Väl investerade pengar. Har känts tryggt och bra att ha ordentliga fallskydd när vi jobbat på taket.

Hem till gården ;-) för att ordna med diverse. Rev ut linoleummattan utefter väggarna i det som blir mitt sovrum. Lilla rummet ovanför köket. Det rummet är väl isolerat med frigolit-paneler utanpå plankväggarna mot kallvinden. Hm, inte rumsrent om man tänker byggnadsvård, men i detta läget är det praktiskt före regelrätt:-) Dessutom går kökspannans murstock inne i garderoben (funderar på att ta bort väggen så att stocken hamnar inne i själva rummet istället) i det rummet så det går kanske att nyttja lite av värmen från stocken.

Här en bild med första tapetvåden uppe. Och en konstig bild där mamma tapetsererskan just böjer sig ner på ett konstigt sätt ;-) Sorry mamma, ska lägga upp en mer rättvisande bild sen.


Hur som helst så rensade jag bort matta utefter väggarna så att vi kom åt att ta bort listerna ordentligt. De skulle behöva målas, men det finns inte tid nu. Har ju resten av livet på mig att måla dem..

Så kom elkillarna tillbaka. De bröt strömmen ett par timmar för att gräva upp där markledningen gått sönder. Kokade upp ett par termosar med vatten till kaffet innan. Viktigt!

Rätt var det var dök även Vivab-killen upp. Han gick ner på gärdet och konstaterade att ventilen var kass på servisen, så vattnet går inte att stänga av....
Gullig kille, han lånade ut sin slangklämma så att vi ska kunna kapa och koppla om kommunala vattenslangen utan att stänga av huvudvattnet. Så himla snällt! Det hade han inte behövt!

Jag gick upp och började måla på fönsterbågarna på takkupan. Linoljefärg med en gnutta extra rå linolja. Mest för att skydda, men lite fint blev det med. Engelskt röd från Ottossons Linoljefärg. Gu så härligt att måla med sådan färg! Mjukt, fylligt, drygt!
Blev ju himla bra! Känns bra med, att trät slipper vara naket i vinter. Passade även på att laga på sidan där masoniten var lite bortfläkt. La in en bit tjärpapp under, spikade fast masoniten och läkten. Voila!

Så kom mamma och fortsatte sitt tapetseringsjobb. Tapper kvinna den! 82 år och jobbar som en 30-åring!  Mer bilder kommer. 

Emma och barnen kom vid lunch. De hade handlat till flyttdagen och hade med mat till middag. Gullunge!! Hon hämtade upp tekopparna jag köpt också. Samlar på mig av engammal IKEA-serie som jag hade förr. Gillade de kopparna och har saknat dem. Nu köper jag när det finns. Två koppar idag för 30:-, bra köp:-) Nu har jag sex st. 


Tog ner ställningen när jag var klar med måleriet. Emma fick hjälpa till högst upp. Irriterande tunga grejer de där. Jävligt tunga!! Men gu så bra!! Tack snälla Christian för att du gav ställningen till David! Och tack David för att den får vara på min gård:-)

Vattenkillen kom tillbaka med en kollega. "Vi ska byta eran ventil!" OK!? "Ja, vi hittar inte kommunens, och den här servisen är eran egen men vi byter ventilen på den för att vi inte hittar vår."
Toppen!! Då kan och får jag stänga av och öppna vattnet som jag vill!! 
Måste komma ihåg att meddela grannen som sitter på samma ventil;-)

Här är sovrumsmattan som ska ut helt och hållet. Synd kanske, men den var äcklig i kanterna och luktar illa. Dessutom är det dåligt för golvet att vara så tätt. Trägolvet som är ett sk udnergolv (alltså inte sådär breda fina plankor, utan från början varit menade att ha matta över sig) ska såpskuras så småningom. Får se om det hinns med innan helgen.

Bror Anders blev inkallad för att göra hål mellan köket och toarummet. Rörläggarn missade att den gamla ytterväggen är en rejäl timmervägg. Hans (alldeles för klena) sågblad fastnade... Så Anders kom med motorsågen.
Det gick sådär. Jättesvårt att såga med bara spetsen på svärdet sådär. 
Snälla bror åkte hem o hämtade grova borren istället. Borrade ett antal hål och sen sågblad. 
Efter en dryg timmas slit blev det så här "fint"! Olle har riggat sin ficklampa och lyser mot spannen som står under handfatet i tomrummet:-) Röris får göra hål för rören i en 6mm masonite-bit som jag ska sätta över hålet. 


Elen kom tillbaka efter någon timma. Felet åtgärdat och nu funkade plötsligt alla elgrejer! Inga proppar gick, spisen funkade för fullt. 
Tänkt ändå vilken revolution det måste varit när man fick el i husen första gången!! 
Här sitter Nils, Emma och Olle och äter "båtmackor" till kvällsmat. Pulled pork med massa grönsaker i, invirat i trotillas = båtmacka. 

Medan mamma och jag tapetserade lite till där uppe var Emma o killarna i köket. Här sjunger de Imse vimse spindel tillsammans medan diskvattnet kokar. Byggfläkt och extraelement på. Varmt och gott var det i köket och mormor Ullas gamla vida fårpäls i 80-talsmodell funkar fint som fäll.

Helt slut gick jag låsrundan på gården vid halv åttatiden. Hem till huset i Åsa för en god natts sömn. 
Slängde mig i soffan, orkade inte koka te. Släpade mig in i sängen vid halv nio. 
Imorrn fredag blir det att planera och förbereda det sista inför flyttdagen på lördag då närmaste vännerna och familjen kommer. Gäller att utnyttja dem ordentligt ;-). 
Julia, Kaj, Amanda och Daniel kommer till Åsa på fredag kväll och sover över till lördag. Det får bli hämtmat. Allt är nerpackat..

3 kommentarer:

Annsan sa...

Wow! Hur mycket kan man hinna med på en dag? Du är helt rå! Och så duktig. Det är inte alla som klarar det där (jag förstår knappt hälften, haha). Det kommer bli såååå fint. Ser fram emot att se det.

fale artut sa...

Skickar alla varma kramar som finns! Vi är så glada att du får så fin hjälp och har lite flax med saker och ting. Det är roligt att få vara med, vi hejar på dig! Hälsa din fantastiska mamma och dotra!

fale artut sa...

Mannen, som är gammal backhoppare, tipsar om sin säkerhetsutrustning i skarpa lägen: Träskor!
men han är ju också från Ö-vik- Jag tycker att det känns väldigt bra med sele och ställning. Det är mycket mera jobb än de flesta tror att renovera och göra om till sitt, du sprider insikt!